Llewellyn House

studioplusthree Llewellyn House

Within a modest home the architects have combined a clear spatial diagram with a dialogue of texture and colour to distinguish, enrich and unify the old and new elements of the house.
-   Jury citation, Australian Institute of Architects NSW Architecture Awards, Residential Alterations and Additions, Commendation

 
Llewellyn_Elev 01.JPG
 

The starting point… A dilapidated Federation house in Marrickville, bought by a young couple for their first home. The walls and roof of this freestanding house were solid, but the floor was water damaged and needed to be replaced throughout. Located in a Heritage Conservation area, the front half of the house and facade were largely retained, with a renovation throughout and new addition added to the rear of the house.

 
Concept.JPG
 

Original Federation interiors are restored in crisp white, with the plan allowing visibility all the way to the garden. Dark timber floors unite the house throughout, with original fireplaces repaired and restored in pot belly black.

 
 
 

Dark elements were matched with white surfaces to increase the sense of natural light in the front rooms. Original details such as fireplaces, windows and skirtings were repaired to retain the character of the house and to conserve budget.

 

The bathroom continues the journey from light to dark, making the most of the space available within its existing location.

Retaining the existing walls left an area just 1.1m wide - enough for a slim and efficient bathroom. Dark, reflective surfaces, recessed joinery and wall mounted products maximise the perception of space.

 
 
 

The kitchen opens out to the side alley with a herb garden, with this space becoming an extension of the room - allowing light to penetrate deep within the centre of the house.

Dark timber joinery is paired with with crisp, large-format porcelain sheets for the benchtops and splashback.

 
10 of 10  Llewellyn House.jpg
 

Simple planes help connect the interior with exterior, creating one large living space that expands to take in the outdoor space. The deck is tempered from the strong northern sun by the depth of a steel awning, reflecting the garden into the house.

 

The steel awning appears to float over the deck, in contrast to the recycled brick facade. Flush sliding doors encourage a seamless transition from inside to outside, to enjoy the north-facing deck and garden.

 
 

Spend your time in beautiful spaces
If you’re considering your options for your next home renovation, extension or new build project, we offer a consultation service to take you through the steps involved, including determining a realistic budget and timeline, applying for a Development Application, appointing a builder, and the construction process. To enquire about this service, click below to find out more.

 

Llewellyn House - Awards

Australian Institute of Architects NSW Architecture Awards 2016 - Commendation - Residential Architecture (Alterations and Additions)
Houses Awards 2016 - Shortlisted - House Alteration and Addition under 200 sqm
Australian Interior Design Awards 2016 - Shortlisted - Residential Design
Marrickville Medal for Conservation 2016 - Finalist

Photography - Brett Boardman

Media
Dezeen - Dark-toned extension added to white Federation house in Sydney by studioplusthree
ArchDaily - Llewellyn House  
Domain - Amazing Design: Marrickville reno proves a little goes a long way  
Vogue Living - The best architecture in New South Wales for 2016
Lunchbox Architect - Derelict Inner-city House Now a Sophisticated Home for Two Musicians