Llewellyn House

Inviting life into a once-derelict Marrickville cottage, a complete renovation and new extension establishes living and rehearsal space for two musicians. A comfortable retreat set within a garden; original Federation interiors are restored in crisp white, whilst new elements are introduced in a restrained palette of dark timber, steel and porcelain.

The conceptual starting point was contrasting tones of light and dark, knitting together old and new. This is expressed through the specific combination of elements, forming an interior which is both rustic and slick, thin yet massive, dark and bright. The roughness of aged recycled bricks is set against a glossy metallic surface; the thinness of a steel edge projects from a solid volume, whilst careful detailing produces an interior of simple planes, clean lines and open spaces. 

Awards:

NSW Architecture Awards 2016: Commendation - Residential Architecture, Houses, Alterations and Additions.

Houses Awards 2016: Shortlisted - House Alteration and Addition under 200 sqm.

Australian Interior Design Awards 2016: Shortlisted - Residential Design.

Marrickville Medal for Conservation 2016: Finalist

Publications:

DEZEEN  -  ArchDaily  -  Domain  -  Lunchbox Architect  -  

 

Photography: Brett Boardman